fbpx

Recept 1 | Sous vide kippendij

Onze favoriet voor de zomer zijn deze sous-vide BBQ kippendijen met zomerse salsa. Dankzij de sous-vide bereiding blijft het vlees heerlijk sappig en de BBQ finishing geeft het een heerlijk krokant laagje en een “smokey” smaak. De Salsa maakt het helemaal af! 

Ingredienten (4 personen)

Voor de kippendij 

  • 400g Kippendij (zonder bot), het liefst 4 even grote stukken
  • 1 Citroen, rasp de schil, deze rasp gebruiken we 
  • Tijm (6 takjes, alleen de blaadjes gebruiken)
  • 2 eetlepels olijf olie 
  • Zout en peper 

De Salsa 

  • Blikje zoete mais (150 g)
  • 100g Chorizo worst (in kleine stukjes gesneden of gebroken)
  • 2 á 3 tenen knoflook 
  • 2 eetlepels rode wijn azijn
  • Een halve rode paprika (in kleine stukjes gesneden)
  • 10 g koriander (3 á 4 eetlepels fijngesneden verse koriander) 
  • 5g verse munt (2 á 3 takken, fijngesneden) 

De sous vide bereiding van de kip duurt ongeveer 35 minuten. Begin met het aanmaken van de BBQ, tegen de tijd dat de kip en de salsa klaar is, is de BBQ dan lekker op temperatuur. Hij moet goed heet zijn! 

De kippendijen moeten 35 minuten bij een temperatuur van 70°C sous vide gegaard worden. Warm je stoomoven of het de pan met warm water (in geval je een sous-vide stick gebruikt) voor.  

Doe het vlees in de Quva vacuumzak met de tijm, olie, wat zout en peper en de citroen rasp (naar smaak, wij doen meestal circa 30% van de rasp van een hele citroenschil) en sluit de zipper. 

Vacumeer de zak met het Quva apparaat met functie II. Je kunt het beste het deel van de zak met het ventiel iets hoger leggen dan het deel met het vlees zodat eerst de lucht wordt opgezogen. Na een tijdje wordt ook wat vocht en olie opgezogen. Dat maakt niet uit. Als je niet helemaal tevreden bent met het resultaat druk je gewoon nog een keer op knopje II.  Doe nog even het sealstickertje over het ventiel, zo blijft het tijdens de bereiding helemaal lucht dicht. 

Bereidt de kippendijen in de vacuüm zak gedurende 30 minuten in de stoomoven of het waterbad op 70°C.  

Terwijl de kip lekker gaart kan je de salsa bereiden. 

Bak in een pannetje de Chorizo even aan tot het vet er uit loopt. Doe dan de geperste knoflook en de gesneden paprika en de mais korrels (zonder vocht) er bij en bak nog even kort mee. 

Doe de azijn erbij en laat nog even sudderen tot de azijn grotendeels is verdampt en het geheel niet meer vochtig is. Haal het van het vuur en meng de gesneden Koriander en munt erdoor heen. 

Als de kip gaar is na 35 minuten, maak je deze af op de BBQ of in een grillpannetje op hoog vuur. Voor een mooi gebruind randje doe je de kip circa 2 á 3 minuten per kant. 

Verdeel de Salsa door vier en leg dit op de borden. Leg hier de kipfilet op en deel deze heerlijkheid met goede vrienden of familie!  Naar smaak kan nog wat gemalen peper over het gerecht gestrooid worden. 

Add to cart